m.i.e.y.s.l.o.v.e.l.y

Sunday, January 23, 2011

jom main masak2 lepat ubi kayu


Hari ni busan sangat..sangat2 busan..busan teramat..hihihi..bestnyer tgk budok2 kecik..mase beliau penuh dengan aktiviti....x de perkataan 'busan' dalam hidup mereka kan??..jom back to the present..hak3(suke jahat)..hurm..hari ni nak men mende eh ngan awak..jom men masak2 nak?..g mik pasir, mik kuali or puyuk mok x paka..kite maen k..hehehhee..(kalaulah boleyh..besstttnyer..wehuuu..:)..jom sayer kongsi resepi pelepat ubi kayu..kenal x??? ke tahu makan jek??..hehehe..seiring dengan musim ujan ni..ubi kayu cukup sinonim k..cepat g gali ubi kayu..kite wak lepat ubi kayu k..mule2..ececeecece..mcm chef plak..jom 'chef perasantan' kongsi resepi k..1st-g gali ubi kayu..cuci2..hehhe..~x perlu la kabo rasenyer..ok2..ini sirius!! 1st-mesin ubi kayu dlm 3 biji yg besar k- gune pemarut @ mesin nyor yek..akuw gune mesin nyor..nok cepat..ha3.(jage2 ti kne tgn..he3)..2nd- tapis gune kain tuala bersih (gne kain tau.jgn gne penapis..hehhe)..3rd- mesin nyor plok k..sbijik dh la..4th- amik hampas ubi yg perah aka peroh tdi cmpur dlm nyor..air ubi yg kite perah tadi taruh aka simpan deh tuk amik pati ubi nanti..hehe..5th-gaul nyor + hampas ubi tadi k bile da sebati..masukkn pati ubi kayu hok kite peroh tadi.....6th- masok air nisan 2 @3 kerek dlm periuk + gula(ekut tahap kemanisan yg anda mau)..7th- campur air nisan dlm adunan tadi...uli...uli...dan uliiiii k..tambah garam...pastu rase..ok?? sedap kan?? g mik daun pisang..layur ckit atas dapur supaye daun x pecoh time nk bungkus..hehe..pastu..mik sudu..letok la adunan tadi atas  daun pisang n bungkus cantek2 k...lastttt...g kukus dlm kukusan k....nak tau masak camane ek?? ha..tengok kueh tu mcm 'da berkace' n x nmpk tepung masak la tu.hehee....SIAP..selamat mencube....(lihat gambar sekadar hiasan)

1 comment:

  1. weh!!
    amboi!!ajor org wt lepat..
    lik kg, wt lepat tuk ak..
    ak nak lepat pisng neh...
    hehehehe...

    ReplyDelete